Latem warto ruszyć na wycieczkę po kraju. By nacieszyć oczy jego pięknem i różnorodnością, a także sprawdzić co oferują nie tylko lokale gastronomiczne w Warszawie, ale także prowincjonalne restauracje. Na znaczeniu zyskują zwłaszcza te serwujące regionalne przysmaki.
Polacy w ostatnich latach sporo podróżują i stali się zdecydowanie bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty. Niestety podejście do polskiej kuchni wciąż można podsumować powiedzeniem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Owszem, rodacy chętnie zjedzą kebab, pizzę, a nawet żabie udka. Nie pogardzą jednak polską kuchnią. Problem w tym, że niewiele restauracji nomen omen serwuje im taką możliwość.
Obcokrajowcy często chwalą polskie jedzenie. W ich oczach to właśnie potrawy serwowane nad Wisłą stanowią znak rozpoznawczy kraju. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Kuchnia polska powinna zainteresować osoby rozważające otworzenie biznesu restauracyjnego, a także być rozważona przez restauratorów mających problemy z brakiem klientów. Na wysoką jakość polskiego jedzenia uwagę zwracają zresztą nie tylko zagraniczni turyści. Doceniają ją też emigranci, którzy po wyjeździe do obcego kraju szybko zaczynają tęsknić za domowym jedzeniem. Rodzima branża gastronomiczna nie musi od razu zamykać się na obce wpływy. Przeciwnie, polscy konsumenci uwielbiają kuchnię włoską czy chińską. Byliby niepocieszeni, gdyby serwujące ją lokale nagle zamknęły swoje podwoje. W ostatnich latach powstała jednak widoczna nisza, dająca pole do popisu nowym restauratorom. A jest nią zapotrzebowanie na typowo polską, tradycyjną kuchnię.
Co region, to obyczaj. Powiedzenie to jak najbardziej dotyczy polskiej kuchni. Zaliczane do niej potrawy przybierają często odmienną formę w zależności od miejsca przygotowywania. Co ciekawe, każda restauracja z polską kuchnią może podobne dania serwować pod nieco inną nazwą. Nie szkodzi, polscy turyści są coraz bardziej otwarci na próbowanie nowych rzeczy. Chętnie skosztują nieznanych sobie wariantów potraw, podawanych w ich miejscu zamieszkania zupełnie inaczej. Dochodowa restauracja nie musi mieć w menu egzotycznego jedzenia. Przepisem na sukces w tym wypadku bywa prostota. I czerpanie z lokalnej tradycji.